Performance Department

Pagebuilder of een handcoded website?

Joey Bol

Editor Joey Bol

clement-helardot-95YRwf6CNw8-unsplash
Intro

Je wilt een nieuwe WordPress website laten bouwen. Dan komt de vraag: wil je deze via een pagebuilder gebouwd hebben, of moet de website volledig handcoded worden gemaakt? Als je nog niet zo veel van webbuilding af weet begrijpen we dat je misschien géén idee hebt wat nou de beste keuze is. Of je wil gewoon even de feiten op een rijtje hebben. Dat kan natuurlijk ook. Hoe dan ook, lees snel verder om alles te weten over pagebuilder v/s handcoded.

Wat is een pagebuilder?

Laten we beginnen met de pagebuilder. Een pagebuilder is een module waarin je webpagina’s kunt maken aan de hand van een drag en drop functionaliteit. Een website maken met een pagebuilder is dan ook niet zo lastig. Pagebuilders zijn immers zo gemaakt dat iedereen (ook zonder technische kennis) ze kan gebruiken om websites te maken. Voorbeelden van populaire pagebuilders voor WordPress zijn:

Voordelen van een pagebuilder

 • Flexibiliteit: of je de website nu zelf bouwt of laat bouwen. Het gebruik van een pagebuilder geeft je de flexibileit om snel nieuwe pagina’s te bouwen (bijvoorbeeld nieuwe landingspagina’s) of om bestaande pagina’s aan te passen qua design of content).
 • Live voorbeeld: Je ziet gelijk hoe je website eruit komt te zien omdat pagebuilders je letterlijk de voorkant van je website laten bewerken in realtime.
 • Tijd besparen: Het kost een stuk minder tijd om de website te bouwen omdat je niet alles hoeft te coderen. Dit kan aanzienlijk schelen in de totale kosten voor het bouwen van je website.

Nadelen pagebuilder

 • Laadsnelheid: Een pagebuilder kan ervoor zorgen dat je website iets langer nodig heeft om te laden. Dit kan een negatieve invloed kan hebben op je ranking in Google. Echter, met de juiste tools kan je dit tot een minimum beperken.
 • Samenwerking thema’s: Niet iedere pagebuilder werkt met ieder WordPress thema. Het is dus belangrijk dat je vooraf controleert of de gekozen pagebuilder werkt met het gekozen thema.
 • Updates: bij het kiezen van een pagebuilder is het belangrijk om te kijken of de pagebuilder actief ondersteund wordt. Als de maker van de pagebuilder besluit om deze niet meer te updaten, kan dit een beveiligingsrisico opleveren.

Wat is een handcoded website?

 • Dan hebben we natuurlijk ook nog een handcoded website. Een handcoded website is een website welke volledig is opgemaakt uit handgemaakte code (door een developer/programmeur). Hierbij staat de website als het waren vast en om wijzigingen aan de opbouw van de website te maken moet de code worden aangepast.

Voordelen van een handcoded website

 • Geen beperkingen van de pagebuilder: pagebuilders geven je de flexibileit om snel dingen te kunnen bouwen en aan te passen. Ze hebben ook hun beperkingen. Bij het gebruik van handcoded website kan in veel gevallen alles inrichten naar wens.
 • Management systeem: je zit niet vast aan een bepaald content management systeem. Je kan zelf bepalen of je bijvoorbeeld gebruiken wil maken van WordPress, een ander CMS of wellicht een eigen ontworpen CMS.
 • Snelheid: met handcoded website kan je de website zo inrichten dat deze aan alle eisen van Google voldoet en dat je geen rekening hoeft te houden met de beperkingen van de pagebuilder.

Nadelen handcoded website

 • Prijs: het kost meer tijd om een website helemaal custom op te bouwen. Houdt er daarom rekening mee dat het bouwen van een handcoded website een stuk duurder is.
 • Afhankelijk van developer/technische kennis: wanneer je iets qua functionaliteit wilt veranderen of toevoegen aan de website, dan heb je de developer nodig. Je kan niet makkelijk zelf iets aanpassen. Dit kan ook extra kosten met zich meebrengen.

Wat is de best keus voor jou?

Of jij beter kunt kiezen voor een pagebuilder of handcoded website hangt dus helemaal af van je eigen technische skills, tijd, wensen en budget. Er niet een duidelijke winnaar. Een combinatie van beide is zelfs ook nog mogelijk waarbij je je vast pagina’s (zoals home en je dienstpagina’s) handcoded bouwt en je de landingspagina’s via een pagebuilder.

Performance Department kan je helpen! Hopelijk heb je nu de kennis om hier een goede keuze in te maken! Weet je nog steeds niet helemaal wat de beste optie is voor jou, dan kunnen we je hier natuurlijk ook altijd in adviseren!

Follooow us
Follooow us
Follooow us