Performance Department

Waarom is goede web hosting zo belang­rijk?

Koen Bol

Editor Koen Bol

christina-wocintechchat-com-glRqyWJgUeY-unsplash
Intro

Ik ontvang met regelmaat de vraag: "Waarom is jullie hosting zo duur? 29 euro per maand, dat heb ik helemaal niet nodig. Volgens mijn buurman kan het ook voor 5 euro." Goed punt. Hosting is voor 5 euro af te sluiten. Echter, mensen worden aan het denken gezet als ik ze de volgende vraag stel: "Zou jij besparen op de fundering van je huis, als de aannemer aangeeft dat de veiligheid dan niet 100 procent wordt gegarandeerd?" Het antwoord is een inkoppertje.

Waarom je hosting serieus moet nemen

Hosting is vergelijkbaar met de heipalen en fundering van je woning. Zo’n fundering is specifiek berekend, met allerlei factoren in het achterhoofd die ervoor zorgen dat je huis niet instort. De hosting-server van je website moet specifiek zijn afgestemd op je website, om ervoor te zorgen dat hij optimaal kan presteren.

Penny wise pound foolish

Een website ondersteunt 9 van de 10 keer de verkoop van een bedrijf. Bij een webshop is het zelfs het absolute hoofddoel. Het is daarom belangrijk dat je website altijd online en makkelijk te bereiken is. Makkelijk te bereiken? Ja, het klinkt gek, maar voordat mensen via hun browser je website in kunnen laden, gaat er eerst een signaal naar een server die je website host. Dit noemen we 'time to first byte' of TTFB, ofwel: de reactietijd van de server.

Investeer slim

Jij hebt flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van een mooie website. Vervolgens besluit je om te besparen op de hosting. Want ja, die 350 euro per jaar is toch wel een hoop geld. Je voelt je het heertje, want die besparing heb je maar mooi te pakken. Wat je wel vervelend vindt aan je nieuwe website, is dat hij langzaam laadt. Je vertelt je webbouwer wat er volgens jou mis is met je website. Hij laadt immers niet goed.

Superfrustrerend. Waarschijnlijk storen je prospects zich hier ook al aan. Daarom zijn ze naar een andere partij gegaan. Volgens mij hoef ik niet verder uit te leggen dat je met goede hosting die 350 euro allang had terugverdiend.

Afstemmen op je cms

Is je website gebouwd op WordPress, dan kies je voor WordPress-hosting. Waarom? Omdat de server volledig is geoptimaliseerd voor het WordPress-cms. Je kan een server namelijk niet voor alles optimaliseren, omdat ieder cms erg specifiek is. Denk alleen al aan veiligheid. Ieder jaar hoor je weer berichten over (grote) hostingpartijen die zijn gehackt en dat er duizenden sites kapot zijn. Onherstelbaar.

Is dat mogelijk? Ja, dat is mogelijk. Deze sites staan namelijk op servers waar duizenden sites, van ieder type cms, op staan. Als ze bij eentje binnen weten te komen, dan kunnen ze gelijk de hele server platleggen – ongeacht je cms. Zit je bij een hostingpartij die zich specificeert richting jouw cms, dan betekent dit dat die partij met de veiligheid van dat cms bezighoudt. Kortom: meer focus, dus meer veiligheid.

Wat zijn nu de overige dingen waar je extra voor moet willen betalen?

Naast een snellere server en meer veiligheid, zijn de volgende zaken prettig om in je hostingpakket te hebben:

  • Een SSL-certificaat (zonder kan écht niet meer).
  • Caching.
  • Back-ups.
  • Uptime-garanties.
  • Directe service.
  • Een support-team dat verstand van jouw cms heeft.

Mogelijkheden om te groeien

Doe je het goed, dan groeit het bezoek op je website. Dit leidt met veel pakketten tot lagere snelheden, want je hebt meer serverruimte nodig. Anders kun je die groei niet aan. Kies daarom altijd voor een oplossing waar dit mogelijk is. Ieder jaar je website verhuizen naar een nieuwe server is ook zo’n gedoe.

En dit alles leidt tot?

Jij wilt resultaat zien. Daarom is het goed om te weten dat dit alles leidt tot een sterkere performance van je website. Een betere laadsnelheid is namelijk belangrijker dan ooit, aangezien de mens tegenwoordig de aandachtsspanne van een aardbei heeft. Laadt-ie niet, dan ben je ‘m kwijt.

Goede hosting is een vaak overgeslagen stap in de zoektocht naar een optimale laadsnelheid. Neem dit serieus en wees je concurrent een stap voor. Twijfel je over jouw situatie of wil je weten of jij meer kan halen uit je hosting?

Neem contact met ons op via 020 261 8939.

Follooow us
Follooow us
Follooow us